Workshop zeepketting maken

Workshop zeepketting maken met glycerinezeep / gietzeep.
Leer zeep smelten, zeep kleuren, geuren & vormpjes (zeepjes) maken

Welkom bij deze workshop zeepketting maken. In deze workshop / beschrijving behandelen we deze punten:

» Smelten glycerinezeep / gietzeep
» Mengen gewenste kleur met 4 basis kleurtjes
» Kleur toevoegen aan de gietzeep
» Glitter / glans effect met mica poeder
» De zeep geuren met geurolie
» Figuren maken (zeepjes maken)

Benodigdheden workshop zeepketting maken:
» Pan au bain marie (of magnetron niet aangeraden!)
» Plastic lepel
» Hittebestendige maatbeker
» Plamuurmes / mes (van roestvast staal RVS)
» Transparante en/of witte glycerinezeep
» 4 basis mengkleuren (roze, blauw, geel & zwart)
» Geurolie naar keuze
» Gietmallen (ijsblok vormen, bonbon vormpjes)

voorbeelden zeepketting maken

Voorbeelden zeepketting

Inleiding workshop zeepketting maken.

Onze smeltbare glycerinezeep beter bekent als gietzeep smelt al bij ± 50 à 55 graden, dus makkelijk thuis te doen. Daarnaast is het zo aangepast dat het zachter blijft en geen vocht probleem heeft (dus niet alleen zweetvrij). Meer weten over onze zeep en de voordelen kijk hier.

U kunt ook standaard glycerinezeep gebruiken, u zult echter merken dat de zeep veel vocht afstoot waardoor uw creatie nat wordt. Qua prijs zult u duurder uitkomen dan onze zeep.

De zeep is te smelten in de magnetron maar wordt afgeraden, au bain marie heeft de voorkeur. De ervaring leert dat het bijna onmogelijk is om te smelten in een magnetron zonder dat een gedeelte van de zeep te heet wordt. Hierdoor verdampen ingrediënten en veranderd de samenstelling van de zeep.

Het gevolg is dat u later vocht aan uw zeep krijgt. Het is het beste om au bain marie te smelten, zeep moet de tijd krijgen om te smelten.

Als het gesmolten is laat het dan niet nog ongebruikt staan, ondanks dat de zeep niet te heet wordt verdampen er ingrediënten met de genoemde gevolgen. Dus als het gesmolten is direct aan de gang!

Alles wat we toevoegingen (kleur, geur, Micas enz.) veranderen de samenstelling waardoor de zeep later nat worden. Hoe minder hoe beter.

Het beste advies is “geef gietzeep tijd om te smelten!”

Smelten in de magnetron

Het is mogelijk te smelten in de magnetron. Zet de magnetron op het laagste vermogen (ontdooistand). Dek de de zeep af, alles wat wil verdampen terug in de zeep doen. Nogmaals, au bain marie is de beste methode!

Om er voor te zorgen dat de zeep gelijkmatig warm wordt snijdt u de zeep in blokjes/reepjes te snijden. Hierdoor is er meer contact met de gesmolten zeep waardoor het sneller smelt. Snijden kan met een mes of een plamuurmes (RVS). Doe de brokjes zeep vervolgens in een hittebestendige maatbeker en smelten maar.

Note: Smelten in een magnetron op welk vermogen dan ook zal resulteren in een te hete buitenkant (koken) en een ongesmolten binnenkant. Het gevolg is dat de buitenkant van de zeep te heet is geworden, terwijl de binnenkant nog een klomp is met het genoemde gevolg van dien.

Smelten au bain marie

Een au bain marie pannetje op het fornuis/kookplaat is de beste keuze. Zorg ervoor dat het fornuis niet te hard staat zodat de zeep de tijd krijgt om langzaam te smelten zonder te koken. Probeer om het water niet warmer dan 60 a 65 graden te maken. Een inductieve kookplaat dat instelbaar is op 60 graden kost u overigens maar 55 euro.

Deksel op de pan en zorg dat de zeep contact heeft met de onderkant van het pannetje. De grote van de zeep brokken maakt uit, hoe kleiner hoe sneller gesmolten. Alles wat aan het deksel komt te zitten zoals druppels roer dit terug door de zeep!

Is de zeep volledig gesmolten giet het in een hittebestendige maatbeker zodat u de zeep makkelijk in de gewenste vormen kan gieten. Als u langer de tijd wilt hebben kan u het ook in de au bain marie pannetje kleuren en geuren. Het voordeel is dat het minder snel stolt.

Kleur bepalen

Bepaal eerst de kleur die u wilt maken. Afhankelijk van uw keuze gebruikt u doorzichtige, witte zeep of een combinatie van beide.

Uniek, met onze 4 basis mengkleuren, roze, blauw, geel & zwart mengt u elke kleur die u kunt bedenken. Waarom groen, paars of rood kopen als u het zelf kunt mengen?

Onze zeep is er in transparant en wit, met een mix van deze twee kunt u de leukste dingen maken. Wit is ook zelf te maken met witte kleurstof. Verderop komt u een kleurenwaaier tegen die u helpt om de gewenste kleur te mengen.

Vergeet niet dat witte zeep al een mengkleur is. Het gebruik van witte zeep heeft dus invloed op de kleur die u mengt. Zwarte zeep is alleen met transparante zeep te maken, immers, zwart met wit wordt grijs. Rode kleurstof met witte zeep zal resulteren in (biggetjes) roze zeep.

Werken met slechts 4 kleurtjes

Werken met slechts 4 kleurtjes

Kleurenkaart workshop zeepketting maken

Kleurenkaart

Voor felle of donkere kleuren gebruikt u veel transparante zeep en weinig of geen witte zeep (95% / 5%).

De mengkleuren die wij aanbieden zijn zo sterk geconcentreerd dat u maar zeer weinig kleurstof nodig om de zeep te kleuren. 1 à 2 druppels is meestal al genoeg voor 50 gram zeep. De kleurstof is eenvoudig met onze druppelflesjes aan de zeep toe te voegen, 40 druppels is ongeveer 1 ml. Nooit meer dan 1% kleurstof toevoegen, u zult dit echter bijlange niet nodig hebben.

U kunt op het oog mengen, dus zelf de kleur bepalen / aanpassen. Meer kleurstof zal resulteren in een duidelijker aanwezig zijnde kleur. Als u een doorzichtige kleur wilt hebben is het aan te raden om met 1 druppel te beginnen.

Voor een doorzichtige zeep gebruikt u 100% transparante zeep, moet het transparante effect weg, meng dan bijvoorbeeld 5% witte zeep met 95% transparante zeep.

Voor lichte of pastelkleuren gebruikt u veel witte zeep en weinig of geen transparant. Om een kleur iets donkerder te krijgen voegt u een fractie zwart toe (een speld dopen in de kleurstof en dan in de zeep). Ga geen druppel zwart toevoegen, het resultaat zal in de meeste gevallen veel te donker zijn!

Glitter / glans effect toevoegen

Het is leuk om een zeepje een glitter effect te geven. Ga niet rommelen met glitters, ze kosten niet veel maar ze hebben nogal wat nadelen. Wij hebben een aantal mica poeders, zoals parelmoer en pigment. Parelmoer geeft de zeep een licht glinstert effect zonder dat de kleur veel veranderd, de zilver pigment uitvoering is een dekkende zilveren metallic gloed. Meer info over dit poeder kijk hier.

Geuren zeep

Een gewenst geurtje is door middel van geurstof simpel aan de zeep toe te voegen. Ook onze geurstof is zeer sterk geconcentreerd en niet vergelijkbaar met geurolie wat u bijvoorbeeld gebruikt om uw huis te geuren. U hoeft dus wederom niet veel te gebruiken (overigens nooit meer dan 3% geurstof toevoegen, ook dit zult u niet nodig hebben met onze geurolie).

Sommige geurstoffen zijn niet transparant en beïnvloeden de kleur. Moet de kleur 100% goed moet zijn, eerst geurolie toevoegen en dan kleuren. Begin met een druppeltje, meng deze door zachtjes te roeren en ruik of het resultaat u bevalt. Indien nodig meer toevoegen tot u tevreden bent over het resultaat.

Schuim / luchtbellen

Als u de kleuren en geuren mengt en de zeep gaat gieten in een mal dan zult u zien dat er schuim (luchtbellen) op de zeep ontstaan. Hoe groter de afstand tijdens het gieten hoe meer lucht!

Dit is bijna niet te voorkomen maar wel simpel te verhelpen. Nevel een beetje alcohol over (niet er in!) de zeep zodra u die in het vormpje heeft gegoten. De belletjes zullen knappen door het vocht en als sneeuw voor de zon verdwijnen, de alcohol verdampt. Het is ook mogelijk om als de zeep nog in de maatbeker zit alvast een beetje te nevelen zodat het meeste al weg is.

gebruik minimaal 70% chirurgische alcohol wat door middel van een verstuiver over de zeep geneveld wordt. Een flesje met 100 ml alcohol kost maar een paar euro en gaat zeer lang mee.

Alcohol

Alcohol

Vormpjes / figuren maken

Vormpjes zijn simpel te maken, hiervoor gebruiken we onder andere ijsblok, bonbon vormpjes. Deze zijn in vele uitvoeringen /modellen te koop. Voor de prijs hoeft u het niet laten, vaak rond 1 à 2 euro. Zorg er wel voor dat u een zachte (siliconen) mal koopt, plastic kan ook maar moet voorzichtig gebruikt worden.

Giet de zeep in de mal en spray indien nodig alcohol over de zeep om de luchtbelletjes weg te halen. Laat de zeep afkoelen op kamertemperatuur, ga geen manier bedenken om dit te versnellen (koelkast en zo). Geef de zeep de tijd (1 uur) om te stollen en druk ze dan zachtjes uit de mal.

Als u 2 kleuren op elkaar wil maken laat dan kleur 1 afkoelen en nevel wat alcohol over de gestolde zeep en giet dan kleur 2. Een gaatje is er later met een stopnaald of een cocktailprikkertje in te prikken.

Dit is het einde van deze workshop zeepketting maken, er rest nog mengvoorbeelden en de kleuren kaart.
U kunt als u het in praktijk wilt zien dan kan u ook onze workshop zeepketting maken filmpjes bekijken

Mengvoorbeelden

Zwarte zeep
100% transparante zeep + zwarte kleurstof

Fel roze zeep (fuchsia)
75-85% transparante zeep + 15-25% witte zeep + roze kleurstof

Donker blauwe zeep
80-90% transparante zeep + 10-20% witte zeep + blauw + zwarte kleurstof

Wijnrood
95% transparante zeep + 5% witte zeep 2 druppels roze , 2 druppels geel een halve druppel zwart (te donker of te zwart? Voeg 1 druppel roze + 1 druppel geel toe).

Mengvoorbeelden
1 druppel blauw + 1 druppel roze = blauw
1 druppel blauw + 2 druppels roze = violet
1 druppel roze + 2 druppels geel = rood
1 druppel geel + 1 druppels blauw = groen

Workshop zeepketting maken, de weetjes / tips

» De optimale smelttemperatuur van onze smeltzeep ligt tussen de 55-60 graden
» Schud niet met de beker om kleur / geur te mengen, u krijgt dan meer schuim (luchtbellen)
» Nooit meer dan 1% kleurstof toevoegen
» Nooit meer dan 3% geurolie toevoegen
» Gietzeep is makkelijk te snijden met een (RVS) plamuurmes
» Langzaam gieten om luchtbellen zoveel mogelijk te voorkomen
» Afstand mal & maatbeker zo klein mogelijk houden = minder luchtbellen / schuim
» Sommige geurolie is niet transparant dus beïnvloed de kleur
» Schuim na het gieten verdwijnt door alcohol over de zeep te nevelen direct na het gieten
» Schoonmaken met warm water
» Transparante & witte zeep zijn gelijk, er is alleen witte pigmentpoeder (Titanium Dioxide) toegevoegd