Workshop zeepketting maken met glycerinezeep / gietzeep.
Leer zeep smelten, zeep kleuren, geuren & vormpjes (zeepjes) maken

Welkom bij onze workshop zeepketting maken. In deze workshop / beschrijving komt het volgende aan bod:

» Smelten glycerinezeep / gietzeep
» Mengen gewenste kleur met 4 basiskleurtjes
» Kleur toevoegen aan de gietzeep
» Glitter / glans effect met mica poeder
» De zeep geuren met geurolie
» Figuren maken (zeepjes maken)

Benodigdheden workshop zeepketting maken:

» Pan au bain marie (onze gietzeep is niet geschikt voor in de magnetron!)
» Plastic lepel
» Hittebestendige maatbeker
» Plamuurmes / mes (van roestvast staal RVS)
» Transparante en/of witte glycerinezeep
» 4 basis mengkleuren (roze, blauw, geel & zwart)
» Geurolie naar keuze
» Gietmallen (ijsblokvormen, bonbonvormpjes)

Inleiding workshop zeepketting maken.

Onze smeltbare glycerinezeep, beter bekend als gietzeep, smelt al bij zo’n 50 à 55 graden, hierdoor is het makkelijk thuis te doen. Daarnaast is onze gietzeep zo aangepast dat het zachter blijft en geen vochtprobleem heeft (dus niet alleen zweetvrij). Wil je meer weten over onze zeep en de voordelen ervan, kijk dan hier.

U kunt ook standaard glycerinezeep gebruiken, u zult echter merken dat die zeep veel vocht afstoot waardoor uw creatie nat wordt. Qua prijs zult u ook nog duurder uitkomen dan met onze zeep.

De enige goed manier om onze zeep te smelten is au bain marie. Onze zeep is NIET geschikt om in de magnetron te smelten! Door zeep te smelten in een magnetron wordt een gedeelte van de zeep te heet en verdampen ingrediënten waardoor de samenstelling van de zeep verandert. Het gevolg is dat u later vocht aan uw zeep krijgt. Voor het mooiste resultaat, moet de zeep de tijd krijgen om te smelten, au bain marie is hiervoor de beste methode.

Als de zeep helemaal gesmolten is, laat het dan niet ongebruikt staan. Ook als de de zeep niet te heet wordt, verdampen er ingrediënten met de eerder genoemde gevolgen. Dus als het gesmolten is, direct aan de slag!

Alles wat aan de zeep wordt toegevoegd (kleur, geur, micas enz.) heeft invloed op de samenstelling van de zeep, waardoor de zeep later alsnog nat kan worden. Hoe minder toevoegingen, hoe beter en gebruik alleen onze kleur- en geurstoffen. Er zijn kleur- en geurstoffen in omloop die ervoor zorgen dat de zeep nat wordt!

Smelten au bain marie

Een au bain marie pannetje op het fornuis of kookplaat is de beste keuze. Het beste is een inductieve kookplaat die instelbaar is op 60 graden en zodoende niet te warm kan worden. Wil je het toch op het fornuis doen, zorg er dan voor dat het niet te hard gaat, zodat de zeep de tijd krijgt om langzaam te smelten zonder te koken. Het beste is om een thermometer in het water te doen en te zorgen dat het water niet warmer dan 60 à 65 graden wordt. Smelt de zeep nooit in een pan die rechtstreeks op de kookplaat staat.

Tijdens het smeltproces houd je het deksel op de pan en zorg je ervoor dat de zeep contact heeft met de onderkant van het au bain marie pannetje. Met andere woorden, er moet genoeg water in de pan zitten zodat het pannetje met zeep echt goed in het water hangt. De grootte van de stukjes zeep is ook belangrijk, immers, hoe kleiner deze stukjes zijn, hoe sneller ze smelten. Alles wat aan het deksel komt te zitten, zoals waterdruppels, roer deze terug door de zeep!

De volledig gesmolten zeep giet je in een hittebestendige maatbeker zodat je de zeep makkelijk in de gewenste vormen kan gieten. Als je langer de tijd wilt hebben, kun je het ook in het au bain marie pannetje kleuren en geuren. Het voordeel is dat het minder snel stolt, want zodra de zeep van de hittebron wordt weggehaald, zal het beginnen met stollen.

Kleur bepalen

Bepaal eerst de kleur die je wilt maken. Afhankelijk van je keuze gebruik je doorzichtige of witte zeep of een combinatie van beide.

Uniek, met onze 4 basis mengkleuren, roze, blauw, geel & zwart meng je elke kleur die je maar kunt bedenken. Waarom groen, paars of oranje kopen als je het zelf kunt mengen?

Onze zeep is er in transparant, wit en extra wit, met een mix van deze kunt u de leukste dingen maken. Wit is ook zelf te maken met transparante zeep en witte kleurstof. Verderop kom je een kleurenwaaier tegen die je helpt om de gewenste kleur te mengen.

Vergeet niet dat witte zeep al een mengkleur is. Het gebruik van witte zeep heeft dus invloed op de kleur die je mengt. Zwarte zeep is alleen te maken met transparante zeep, immers, zwart met wit wordt grijs. Rode kleurstof met witte zeep zal resulteren in (biggetjes) roze zeep.

kleurstof op waterbasis basisset 4 kleuren
kleurstof op waterbasis basisset 4 kleuren
kleurenkaart
kleurenkaart

Voor felle of donkere kleuren: gebruik veel transparante zeep en weinig of geen witte zeep (95% / 5%).

De mengkleuren die wij aanbieden zijn zo sterk geconcentreerd dat er maar zeer weinig kleurstof nodig is om de zeep te kleuren. 1 à 2 druppels is meestal al genoeg voor 50 gram zeep. De kleurstof is eenvoudig met onze druppelflesjes aan de zeep toe te voegen, 40 druppels is ongeveer 1 ml. Nooit meer dan 1% kleurstof toevoegen.

Je kunt op het oog mengen, dus zelf de kleur bepalen / aanpassen. Meer kleurstof zal resulteren in een duidelijker aanwezig zijnde kleur. Als je een doorzichtige kleur wilt hebben is het aan te raden om met 1 druppel te beginnen.

Voor een doorzichtige zeep gebruik je 100% transparante zeep, moet het transparante effect weg, meng dan bijvoorbeeld 5% witte zeep met 95% transparante zeep.

Voor lichte of pastelkleuren gebruik je veel witte zeep en weinig of geen transparant. Om een kleur iets donkerder te krijgen voeg je een fractie zwart toe (een speld of cocktailprikker dopen in de kleurstof en dan in de zeep). Ga geen druppel zwart toevoegen, het resultaat zal in de meeste gevallen veel te donker zijn!

Glitter / glans effect toevoegen

Het is leuk om een zeepje een glittereffect te geven. Ga niet rommelen met glitters die overal worden aangeboden, ze kosten niet veel, maar ze hebben nogal wat nadelen. Zo zakken ze bijvoorbeeld compleet naar de bodem in plaats van dat ze door het hele zeepje gemengd worden. Wij hebben een aantal mica poeders, zoals parelmoer en pigment. Parelmoer geeft de zeep een licht glinsterend effect zonder dat de kleur veel verandert, de zilverpigment uitvoering is een dekkende zilveren metallic gloed. Voor meer info over dit poeder kijk je hier.

Geur toevoegen

Een gewenst geurtje is door middel van geurstof simpel aan de zeep toe te voegen. Ook onze geurstof is zeer sterk geconcentreerd en niet vergelijkbaar met geurolie wat bijvoorbeeld gebruikt wordt om je huis een lekker geurtje te geven. Je hoeft dus wederom niet te veel te gebruiken (overigens nooit meer dan 3% geurstof toevoegen, maar dit zul je met onze geurolie ook niet nodig hebben).

Sommige geurstoffen zijn niet helemaal transparant en kunnen de kleur beïnvloeden. Moet de kleur 100% correct zijn, eerst geurolie toevoegen en daarna kleuren. Begin met een druppeltje, meng deze door zachtjes te roeren en ruik of het resultaat bevalt. Indien nodig meer toevoegen tot je tevreden bent over het resultaat.

Schuim / luchtbellen

Als de kleuren en geuren gemengd worden en de zeep in de mal wordt gegoten, zullen er luchtbellen / schuim op de zeep ontstaan. Hoe groter de afstand tijdens het gieten hoe meer lucht!

Dit is bijna niet te voorkomen, maar wel simpel te verhelpen. Nevel een beetje alcohol over (niet er in!) de zeep zodra die in het vormpje is gegoten. De belletjes zullen knappen door het vocht en als sneeuw voor de zon verdwijnen, de alcohol verdampt. Het is ook mogelijk om als de zeep nog in de maatbeker zit alvast een beetje te nevelen zodat het meeste al weg is.

Gebruik minimaal 70% alcohol wat door middel van een verstuiver over de zeep geneveld wordt. Een flesje met 100 ml alcohol kost maar een paar euro, gaat zeer lang mee en kan nagevuld worden.

Vormpjes / figuren maken

Vormpjes zijn simpel te maken, hiervoor gebruiken we onder andere ijsblok- en bonbonvormpjes. Deze zijn in vele uitvoeringen /modellen te koop. Voor de prijs hoeft u het niet laten, vaak ± 5 euro. Zorg er wel voor dat u een zachte (siliconen) mal koopt, plastic kan ook, maar moet voorzichtig gebruikt worden.

Giet de zeep in de mal en spray indien nodig alcohol over de zeep om de luchtbelletjes weg te halen. Laat de zeep afkoelen op kamertemperatuur, ga geen manier bedenken om dit te versnellen (koelkast en zo). Geef de zeep de tijd (1 uur) om te stollen en druk ze dan zachtjes uit de mal.

Als je twee kleuren op elkaar wilt maken, laat dan kleur 1 afkoelen en nevel wat alcohol over de gestolde zeep en giet dan kleur 2. Een gaatje is er later met een stopnaald of een cocktailprikkertje in te prikken.

Dit is het einde van deze workshop zeepketting maken, hierna volgen nog wat mengvoorbeelden en de kleurenkaart.
Als je ook wilt zien, hoe het gaat, kijk dan onze filmpjes
.

Mengvoorbeelden

Zwarte zeep
100% transparante zeep + zwarte kleurstof

Fel roze zeep (fuchsia)
75-85% transparante zeep + 15-25% witte zeep + roze kleurstof

Donker blauwe zeep
80-90% transparante zeep + 10-20% witte zeep + blauw + zwarte kleurstof

Wijnrood
95% transparante zeep + 5% witte zeep 2 druppels roze , 2 druppels geel een halve druppel zwart (te donker of te zwart? Voeg 1 druppel roze + 1 druppel geel toe).

Mengvoorbeelden

1 druppel blauw + 1 druppel roze = paars
1 druppel blauw + 2 druppels roze = licht paars
1 druppel roze + 2 druppels geel = rood
1 druppel geel + 1 druppel blauw = groen

Workshop zeepketting maken, de weetjes / tips

» De optimale smelttemperatuur van onze smeltzeep ligt tussen de 55-60 graden
» Schud niet met de beker om kleur / geur te mengen, u krijgt dan meer schuim (luchtbellen)
» Nooit meer dan 1% kleurstof toevoegen
» Nooit in de magnetron smelten
» Gebruik alleen kleurstoffen en geurolie van ons
» Nooit meer dan 3% geurolie toevoegen
» Gietzeep is makkelijk te snijden met een (RVS) plamuurmes
» Langzaam gieten om luchtbellen zoveel mogelijk te voorkomen
» Afstand mal & maatbeker zo klein mogelijk houden = minder luchtbellen / schuim
» Sommige geurolie is niet transparant dus beïnvloedt de kleur
» Schuim na het gieten verdwijnt door alcohol over de zeep te nevelen direct na het gieten
» Schoonmaken met warm water
» Transparante & witte zeep zijn gelijk, er is alleen wit pigmentpoeder (Titanium Dioxide) toegevoegd