Natte zeepjes

Uit pure frustratie zelf ontwikkeld,
zweetvrije gietzeep dat wel droog blijft.

Alles wat we voorheen maakte werd nat, hing te druppen. De lol was er af.
Alpentrots zijn we, wat een ander blijkbaar niet lukt is ons wel gelukt. We hebben smeltbare glycerinezeep, beter bekend als gietzeep / smeltzeep zo aangepast dat het niet nat wordt (zweten, condenseren)*, zachter blijft (breekt praktisch niet) en sneller smelt. Productie is in de EU en de zeep voldoet aan de cosmeticawetgeving.

Opgeloste problemen:

 • Vocht / natte zeepjes probleem (condens / zweten hoe het ook genoemd wordt)
 • Transparant, je kan er echt doorheen kijken!
 • Smelttemperatuur verlaagd (makkelijker thuis te smelten)
 • Minder snel stollen (langer de tijd hebben om te geuren en kleuren)
 • Blijft zachter (makkelijker gaatjes prikken zonder breken)
 • Beter / egaler wit
natte zeepjes

Condens, zweten, vocht
Ergernis nummer 1: vocht aan de zeepketting / zeepdecoratie. Nat worden hoort bij zeep, vandaar dat de meeste zeep in een blister / folie verpakt zit als het in de winkel ligt.

Waar komt het vocht vandaan en is het op te lossen?

De meeste gietzeep / smeltbare glycerinezeep is synthetische gemaakt. Een benodigd ingrediënt trekt vocht aan uit de lucht en scheid ook vocht af (zeepjes worden na verloop van tijd kleiner).

Afscheiden = zweten,
aantrekken = condenseren.

Alle zeep producenten die synthetische gietzeep produceren die wij getest hebben kennen dit probleem. Het treed vooral op bij grote temperatuur verschillen.

Op internet word zweetvrije gietzeep aangeboden, dit zou bij goed gebruik geen vocht mogen afscheiden. Bij ons bleef er vocht op komen wat afgedaan wordt als condens, dus vocht aantrekken. Er gaat dus ergens iets fout! Uit de vele reacties op het internet blijkt dat we niet de enigen zijn met het natte zeepjes probleem. Het is dus niet niet zo simpel om zeep droog te houden, het lijkt allemaal nogal (te) nauw te luisteren!

Waar gaat het fout
Dat is de hamvraag, te (lang) warm maken is 1 van de oorzaken waardoor de samenstelling van de zeep veranderd met natte zeepjes als gevolg.

Goed smelten is lastig, dat blijkt uit de vele verhalen op het net. De meeste zullen thuis geen temperatuur geregelde kookketel hebben staan die het netjes op 60 graden houd. Als je dit wel doet dan zal het inderdaad droog blijven maar ja, hoe doe je dat thuis het is immers hobby!

 • Temperatuur niet te hoog (± 60 graden)
 • Au bain marie smelten
 • Niet langer verwarmen dan nodig, gesmolten is gesmolten
 • Deksel op de pan houden en alles wat verdampt terug doen in de zeep
 • Beperkte kleur en geurstof gebruiken

Goed nieuws!
Dankzij ons innovatieve productieproces hebben we dit probleem opgelost. Met onze verbeterde formule luistert het allemaal niet zo nauw meer waardoor u ook thuis gewoon een goed en droog resultaat behaald.

Test zeepjes die 2 jaar in onze hal hebben gelegen dat sterk aan temperatuur-schommelingen onderhevig zijn droog gebleven terwijl andere zeep dat er naast ligt nat is. We zweten dus niet en er is geen condens!

Hoe doen we het?
Het geheim van de smid verklappen we natuurlijk niet aangezien er 18 maanden ontwikkeling in zit. Een tipje van de sluier zullen we op lichten: we veranderen de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten die het nat worden probleem veroorzaken. We voegen dus geen nieuwe duistere ingrediënten toe zoals beweerd wordt door gefrustreerde concurrentie.

Stel u voor, ingrediënt 1 moet in een mindere dosering in de zeep aanwezig zijn, dan voeg je alle andere ingrediënten toe. Hierdoor wordt in verhouding ingrediënt 1 minder!

Natte zeepjes: onze zeep blijft droog en is doorzichtig

Transparanter
Met echte transparante zeep zijn mooie doorzichtige creaties te maken, denk aan een foto in zeep.

Glycerine gietzeep dat op het internet te koop is wordt aangeboden als transparant, maar wat is transparant? Oordeel zelf! (zie afbeelding).

Smelttemperatuur verlagen
De smelttemperatuur van glycerinezeep ligt rondt de 70°C. Als u op au bain marie smelt heeft u water nodig van bijna 80°C wat dicht tegen het kookpunt ligt met alle nadelen van dien.

We zijn erin geslaagd om de smelttemperatuur terug te brengen naar ± 50°C, hierdoor is au bain marie smelten geen enkel probleem meer.

Sommige kookplaten hebben een 60°C stand die perfect geschikt is om met onze zeep te smelten. Een ander voordeel is dat het sneller gesmolten is waardoor u sneller aan de gang kunt, er minder energie in gestopt hoeft te worden en dat is weer goed voor het milieu en uw portemonnee.

Meer tijd
Een lagere smelttemperatuur betekent dat de zeep langer vloeibaar is (minder snel stolt), hierdoor heeft u meer tijd om de gewenste kleur en geur aan de zeep toe te voegen.

Zachtere zeep
Een probleem dat we op workshops tegenkomen is dat zeepjes breken tijdens het prikken van het gaatje. Gaatjes prikken in de lengte richting is helemaal een opgave, als het al gaat probeer dan eens recht te blijven! Omdat onze nieuwe zeep zachter blijft, breekt het praktisch niet en is het prikken van een gaatje een eitje geworden.

Beter/egaler wit
Veel gootverpakkingen die te koop zijn op het internet hebben het probleem dat het wit niet gelijkmatig verdeeld is. De gebruikte witmaker is een poeder (Titanium Dioxide), dit poeder is pigment (stukjes steen) en die lossen niet op.

Op zich geen probleem als je het op de juiste manier gebruikt. Helaas gebeurt dat niet waardoor het poeder tijdens het proces naar onder zakt. Het gevolg, de zeep is niet overal even wit omdat het poeder naar beneden is gezakt.

Dankzij vakmanschap is in onze zeep de kleur goed verdeeld waardoor dit probleem is opgelost en er geen poeder meer zichtbaar is.

Natte zeepjes