Boter, kaas en eieren

Gebruikte materialen: mal dierentuin, witte zeep, zwarte kleurstof, geurolie, maatbeker,
lepel, alcohol in sprayflacon, boomschijf, potlood, zwarte stift, liniaal.

Teken tijdens de droogtijd van de zeep 9 vakken op de boomschijf. Tip: doe dit eerst met potlood, daarna met de zwarte stift overtekenen. Als de zeepjes droog zijn, haal je ze voorzichtig uit de mal

Gebruikte materialen: mal dierentuin, witte zeep, zwarte kleurstof, geurolie, maatbeker, lepel, alcohol in sprayflacon, boomschijf, potlood, zwarte stift, liniaal.

Smelt de zeep au bain marie, meng 2 verschillende kleurtjes, voeg een lekker geurtje toe, giet in de siliconen mal, spray de luchtbelletjes weg met de alcohol. Van beide figuurtjes heb je er 5 nodig. Uitgebreidere info over zeep maken, vind je in onze filmpjes.

Boter, kaas en eieren van gips
Boter, kaas en eieren van gips

En zo ziet boter, kaas en eieren er uit gemaakt met gips:

Voor gipsen boter, kaas en eieren figuurtjes kun je dezelfde siliconen mallen gebruiken. Het gips weeg je af, 1 deel water op 1 deel gips. Als je wilt weten hoeveel gips je nodig hebt, vul je de mal geheel met water en weeg je dit. Een goede digitale weegschaal is hiervoor onmisbaar.

Leg de lege mal op de weegschaal en zet hem dan aan zodat je meting op nul begint. Voeg dan het water toe. Dit is het totale gewicht. Indien dit 100 gram is, heb je 50 gram gips en 50 gram water nodig. Weeg eerst het gips af en doe dit in een maatbekertje. Daarna weeg je dezelfde hoeveelheid water af en voeg je dit toe aan het gips.

Let op: direct beginnen met roeren, het gips en water beginnen gelijk bij aanraking te bubbelen en moeten snel met elkaar vermengd worden. Direct in vorm gieten en ook hier de luchtbelletjes weg sprayen met alcohol.

Leuk van gips is, dat het geschilderd kan worden, leuk voor een kinderfeestje. De figuurtjes dienen dan wel van te voren gemaakt te worden, ze zijn wel snel droog, maar nog niet gelijk overschilderbaar.