Zelf een mal maken met vloeibaar rubber
(vloeibare siliconen / siliconenrubber)

Vloeibaar siliconen ook wel vloeibare siliconenrubber of vloeibaar rubber genoemd en is uitermate geschikt om zelf op een eenvoudige en goedkope manier een mal te maken van een bestaand figuur /afbeelding.

De uit twee componenten bestaande (polycondensatie) vloeibare siliconen meng je met elkaar, daarna kan je het smeren of er een mal van gieten. Die is vervolgens weer geschikt zijn om bijvoorbeeld kaarsen of zeep te maken. Een kopie maken van (dierbare) spullen is zo simpel!

Tip: het is ook mogelijk om met siliconen olie de siliconen dunner te maken.

In de gemaakte mal kan je van alles maken, omdat de siliconen geschikt is tot max 400 graden zijn de mogelijkheden eindeloos. De standaard giet siliconen is niet geschikt om voedsel te maken, hiervoor hebben we speciale voedsel veilige siliconen. Van klein verpakking 1 kilo, 5 kilo tot zelfs een vat van 200 kilo. Hoe groter de verpakking hoe lager de prijs per kilo! Tot 5 kilo leveren we het in een handige verpakking (fles of jerrycan) om eenvoudig te kunnen gieten (dus niet verpakt in een blik waardoor u sneller zult morsen).

Vloeibare siliconenrubber

A en B component

De vloeibare siliconen QS22 / giet siliconen is gietbaar, vergelijkbaar met stroop en bestaat uit een a en b component. Als deze twee met elkaar gemengd worden zal de vloeibare siliconen hard worden.

Je kan de siliconen ook verdunnen met siliconen olie (max 10%), voordeel hiervan is dat het dunner wordt dus makkelijk te gieten is. Ook loopt het beter in de mal, een ander voordeel is dat het goedkoper is dan de siliconen waardoor je meer krijgt voor minder geld.

Met een toevoeging van 5% verharder (verharder = B-component) zal het 24 a 20 uur duren voordat de siliconen uitgehard is.

Je kan meer verharder toevoegen, maar je loopt het risico dat niet alle luchtbelletjes uit de mal zijn verdwenen voordat de siliconen is uitgehard.

De verharder weegt minder dan een gram / ml en de siliconen juist meer. Het is belangrijk om eerst te bepalen of u op gewicht of inhoud gaat werken. In beide voorbeelden wegen we de siliconen, maar de verharder wordt toegevoegd op gewicht of druppels.

Verharder toevoegen op gewicht (heeft de voorkeur)
Gebruik per 100 gram siliconen 5 gram verharder (versneld de uithardt tijd)

Verharder toevoegen met druppels
Gebruik per 100 gram siliconen 5 gram verharder (bijna 5 ml).
15 druppels is ± 1 ml, dus voor 100 gram met 5% toevoeging zijn er 75 druppels nodig.

Verbruik 50 gram per kilo siliconen.

Wat hebt je nodig:

  • Vloeibare siliconen (A-component) & verharder (B-component)
  • Maatbeker + plastic lepel om te mengen
  • Plasticine klei om naden dicht te maken
  • Polyvinylalcohol (optie)
  • Siliconen olie (optie)
  • Dubbelzijdig plakband & gewoon breed plakband
  • Groot bord
  • Placemat
  • Keukenweegschaal
Vloeibare siliconen

Het is belangrijk om een stevige vlakke ondergrond te hebben, een plat bord is een goede oplossing. Plak vervolgens het voorwerp waar je een mal van wil maken met een stukje dubbelzijdig plakband in het midden van het bord vast (wat de onderkant gaat worden komt op het bord vast te zitten).

Pak de placemat of een ander buigbaar stuk plastic en draai deze ruim om het voorwerp heen zodanig dat er rondom het voorwerp een 3mm ruimte is. Plak daarna over de naad van de placemat breed plakband zodat de placemat dicht is. Voor de stevigheid ook aan de buitenkant.

Plasticine klei

Voordeel van deze plasticine klei is dat het niet hard wordt, hierdoor scheurt het niet waardoor de siliconen niet uit de placemat kan lopen. De klei kan later gewoon weer hergebruikt worden. Maak een rolletje van de plasticine klei alsof je brood bakt en maak daar een rondje van ter grote van de buitenkant van de placemat. Zet de placemat op het bord om het voorwerp heen en druk de klei aan de buitenkant van de placemat aan. Met de plasticine worden de naden aan de onderkant tijdelijk gedicht. Let op dat de klei niet direct in aanraking komt met de siliconen omdat u dan het risico loopt dat deze niet uithardt!

Belangrijk

Zorg er voor dat de siliconen niet met andere materialen in contact komt of bescherm het met Polyvinylalcohol. Doe je dat niet kan het het uitharden vertragen of wordt het zelfs helemaal niet meer hard.

Polyvinylalcohol

Als je na te maken object poreus is (zoals beton, gips ..) dan zuigt de siliconen in de poriën van je na te maken object. Gevolg is dat het voorwerp vast komt te zitten en kan breken als je het er uithaalt. Met Polyvinylalcohol kun je een dun beschermlaagje maken (2 a 3 laagjes zijn nodig) dat dit voorkomt.

Een ander groot voordeel van Polyvinylalcohol is dat je er een beschermlaag om het origineel kan maken. Vloeibare siliconen dat in aanraking komt met andere materialen kan door een chemische reactie reageren waardoor de vloeibare siliconen niet zal uitharden

Schoonmaak tip:

Ik weet het, opruimen doe je altijd gelijk, echter doe dit nu niet. Laat alle gebruikte spullen 24 uur liggen, dan trek je namelijk het er zo vanaf!

We hebben 2 filmpjes gemaakt:

In de eerste laten we zien hoe je met vloeibare siliconen werkt.

De tweede hoe je siliconen kan kleuren.

1 kilo vloeibare siliconen / vloeibaar rubber

Onze kleinste verpakking is 1 kilo.

Verpakt in een handige hersluitbare pet fles (i.p.v. een onhandig blik). Heeft een grote opening waardoor het makkelijk te gieten is zonder te morsen.

5 kilo vloeibare siliconen / vloeibaar rubber

Een stukje voordeliger dan de 1 kilo verpakking is deze cheryan van 5 kilo. Eenvoudig te gieten en te her sluiten.