Uit pure frustratie zelf ontwikkeld,
zweetvrije gietzeep dat wel droog blijft.

Alles wat we maakte werd nat, hing te druppen. De lol was er af!
in 2007 begonnen we met het maken van zeepjes, en geven we workshops. We kochten daarvoor zweetvrije gietzeep op het net. Wat bleek het bleef niet droog maar hing te druppen en de zeepjes werden ook steeds kleiner. De lol was er af! Lange tijd dachten wij, net als vele anderen dat het niet anders kon.

Natte gietzeep
Natte gietzeep

Uit pure frustratie zijn we in 2010 in heel diep in het proces gedoken om te ontdekken waar het probleem ontstond. En natuurlijk of het was op te lossen. In 2012 lukte het ons na 18 maanden testen, alpentrots waren we, want wat een ander blijkbaar niet lukt is ons wel gelukt.

Goed nieuws, het is ons gelukt!

We hebben smeltbare glycerinezeep, beter bekend als gietzeep / smeltzeep zo aangepast dat het niet nat wordt (niet zweten en niet condenseren), zachter blijft (breekt praktisch niet) en sneller smelt. Productie is in de EU en de zeep voldoet aan de cosmeticawetgeving.

Hoe doen we het?

Het geheim van de smid verklappen we natuurlijk niet aangezien er 18 maanden ontwikkeling in zit. Een tipje van de sluier zullen we op lichten: we veranderen de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten die het nat worden probleem veroorzaken. We voegen dus geen nieuwe duistere ingrediënten toe zoals beweerd wordt door gefrustreerde concurrentie.

Stel u voor, ingrediënt 1 moet in een mindere dosering in de zeep aanwezig zijn, dan voeg je alle andere ingrediënten toe. Hierdoor wordt in verhouding ingrediënt 1 minder!

Foto in gietzeep
Foto in gietzeep

Waar gaat het fout?

Dat was is de hamvraag, te (lang) warm maken en op de verkeerde manier smelten is 1 van de oorzaken. De samenstelling van de zeep veranderd met natte zeepjes als gevolg. Maar ook bepaalde kleurstoffen en geurolies kunnen natte zeep veroorzaken. Zelfs bepaalde dingen die men in de zeep doet zoals bladeren kunnen het probleem veroorzaken.

Goed smelten is lastig, dat blijkt wel uit de vele verhalen die op het net staan. Fout één is de magnetron gebruiken, hiermee verwarm je niet de hele zeep tegelijk. Net als je bord eten dat uit de magnetron komt is de buiten kan veel te heet en de binnenkant koud. De buitenkant heeft gekookt en de zeep hiermee aangetast.

De enige goede manier is klokjes zeep te snijden en deze au-bain marie te smelten. En als het even kan met een inductie kookplaat die je op 60°C kan instellen. En niet vergeten de deksel op de pan te doen en gesmolten is gesmolten.

Smelt verwerk tips

» Temperatuur zeep niet hoger maken dan 60°C
» Alleen Au bain marie smelten, nooit magnetron gebruiken
» Niet langer verwarmen dan nodig, gesmolten is gesmolten
» Deksel op de pan houden, en alles wat verdampt terug doen in de zeep
» Beperkte kleur en geurstof gebruiken (bij voorkeur alleen onze producten)
» Indien mogelijk Inductie kookplaat gebruiken op 60°C. Geen inductie kookplaat? gebruik dan een thermometer in het water

De problemen die we moesten oplossen

» Transparanter maken, de meeste zeep is niet echt transparant
» Vocht / natte zeepjes probleem (condens / zweten hoe het ook genoemd wordt)
» Minder snel laten stollen zodat je langer de hebt om te kunnen geuren en kleuren
» Smelttemperatuur verlagen zodat het makkelijker en veiliger is om thuis te smelten
» Zachter maken, waardoor je makkelijker gaatjes kan prikken zonder dat de zeep breekt
» Beter / egaler wit, veel zeep op het net had witte spikkels die vooral onder in de zeep zat

Condens, zweten, vocht. Ergernis nummer 1

Het staat absoluut op de plek 1 van ergernissen, vocht dat aan de zeep creatie komt. Maar waar komt het vocht vandaan. en is het op te lossen? De meeste gietzeep / smeltbare glycerinezeep is synthetische gemaakt. Een benodigd ingrediënt trekt vocht aan uit de lucht en zorgt er ook voor dat het vocht afscheid (zeepjes worden na verloop van tijd kleiner).

Het afscheiden noemen we zweten, er komt vocht uit de zeep waardoor het ook kleiner wordt.
Dan is er het aantrekken van vocht dat noemen we condenseren. Er wordt vocht uit de lucht onttrokken wat op de zeep komt.

Smelttemperatuur verlagen

De smelttemperatuur van de meeste glycerinezeep ligt rondt de 70°C. Als dit op au bain marie gesmolten wordt is er water nodig van bijna 80°C. Zo heet is natuurlijk onwenselijk met alle risico’s van dien. Wij hebben het voor elkaar gekregen de smelttemperatuur te verlagen naar net boven de 50°C.

Meer tijd om te verwerken

Een lagere smelttemperatuur betekent dat de zeep langer vloeibaar blijft (minder snel stolt), hierdoor is er meer tijd om de gewenste kleur en geur aan de zeep toe te voegen.

Transparanter maken

Met echte transparante gietzeep zijn mooie doorzichtige creaties te maken, denk aan een voorwerp in de zeep of een foto in zeep. maar dan moet je er wel doorheen kunnen kijken!

De meeste Glycerine gietzeep dat op het internet te koop is wordt aangeboden als transparant, maar wat is transparant? Oordeel zelf!

Rechts is onze gietzeep
Rechts is onze gietzeep

Zachtere zeep

Een probleem dat we op workshops tegenkomen kwamen is dat zeepjes breken tijdens het prikken van het gaatje. Gaatjes prikken in de lengte richting is helemaal een opgave, als het al gaat probeer dan eens recht te blijven! Omdat onze nieuwe zeep zachter blijft, breekt het praktisch niet en is het prikken van een gaatje een eitje geworden.

Beter / egaler wit

Veel gootverpakkingen die we tegenkwamen op het internet hadden het probleem dat het wit niet gelijkmatig verdeeld is door de zeep. De gebruikte witmaker is een meestal Titanium Dioxide, dit is een pigment poeder (stukjes steen) die niet op te lossen zijn maar gelijkmatig verdeeld worden. Door een te snel proces zakt het Titanium Dioxide naar beneden met als resultaat witte spikkels.

Wij hebben veel geld gestoken in het correct afkoelen van de zeep op een milieuvriendelijke manier om dit probleem niet te hebben. Hierdoor is het ook mogelijk om extra witte zeep te produceren.