FAQ meest gestelde vragen
Nee, sterker nog de meeste zeep is niet te smelten, dus niet geschikt om te gieten. Glycerinezeep is er in een smeltbare variant maar zelden optimaal geschikt. De smelttemperatuur verschilt, en standaard glycerinezeep zal veel vocht afstoten. Onze eigen smeltzeep heeft veel voordelen, lees hier meer informatie over onze speciale zeep.
Je kan niet elk stuk (oude) zeep gebruiken om te smelten, veel zeep wordt geperst. De prijs van gewone zeep zal overigens meestal duurder zijn dan onze zeep!
Dit is afhankelijk van de soort zeep dat u koopt. Er is zeep dat pas smelt bij temperaturen boven de 70 (en soms 80) graden. In onze ogen extreem gevaarlijk, je zal het maar per ongelijk over je heen krijgen! Onze zeep smelt al bij ±50 graden, het voordeel hiervan is dat het ook minder snel stolt en makkelijk thuis te verwarmen is.
Dit is simpel te doen, giet de gesmolten gietzeep in een zacht (rubber of siliconen) ijsblok / chocolade vormpje en laat deze stollen. Het is ook mogelijk zelf een mal te maken. Bekijk de onze filmpjes en na 10 minuten kan je het ook!
Probeer niet boven de 60 graden uit te komen, en gesmolten is gesmolten! Doe een deksel op het pannetje en zorg dat de zeep zoveel mogelijk contact heeft met het pannetje. De grote van de zeep brokken maakt dus ook uit, hoe kleiner ze zijnhoe sneller het smelt (meer aanraakvlak).
Alle druppels wat aan het deksel komt te zitten doe die terug in de zeep en roer dit door! Als de zeep gesmolten is laat het dan niet nog X minuten ongebruikt staan. Ondanks dat de zeep niet te heet wordt verdampen er altijd ingrediënten met vocht tot gevolg. Dus als het gesmolten is direct aan de gang!
Au bain marie is niets anders dan indirect verwarmen. Als je een pannetje in water hangt dan kan dat pannetje nooit warmer worden dan 100 graden in tegenstelling als je een pannetje direct op het gas fornuis zet. In de praktijk zal het water niet warmer dan 90 graden worden omdat anders het pannetje overloopt, de zeep zal maximaal ± 75 graden worden wat overigens al te heet is. Een temperatuur geregelde kookplaat die instelbaar is op 60 graden is zeker aan te bevelen!
Dit heeft te maken met het nat worden van zeep, echter er spelen 2 dingen:
1: De zeep stoot vocht af (zweten)
2: De zeep trekt vocht aan (condenseren)
De eerste betekend dat het vocht in de zeep naar buiten komt en het zeepjes steeds kleiner wordt. Als dit eenmaal begint dat zal dit alleen maar erger gaan worden omdat de samenstelling in rap tempo aan het veranderen is. De tweede is aantrekken van vocht uit de omgeving, beiden treden vooral op met temperatuursverschillen.
Een zweetvrije zeep is geen garantie dat uw zeepcreatie droog blijft!
Nee: Au bain marie is indirect verwarmen, het water vangt dus de alle kracht op en werkt als een buffer. Een kookplaat, ook al zet je hem op 300 watt staat maximaal aan. Het vermogen wordt niet terug geregeld maar de tijd dat het aan staat wordt korter gemaakt, terug gerekend dus minder vermogen.
Je zet dus vol vermogen op de pan (kortere tijd). Echter dat vol vermogen betekend wel dat de pan fik heet wordt dus ook de zeep. Door het water is dat niet het geval, omdat het water verwarmt zal worden en als buffer werkt.
Let op: het beste is een kookplaat met graden, dan regelt de kookplaat zelf wanneer er genoeg verwarmt is om de zeep gesmolten te krijgen. Als je een kookplaat op 300 watt zet gaat het ook nadat de zeep gesmolten is gewoon door met 300 watt waardoor de zeep zeer snel te heet wordt.
U koopt direct bij de producent en de ontwikkelaar van deze unieke gietzeep. Dankzij de grote hoeveelheden kunnen we groot inkopen en produceren wat de prijs te goede komt. Ons product is ontstaan uit hobby & frustratie. Wij hebben altijd last gehad van natte zeep(jes) (en met ons vele andere) en zijn op zoek gegaan naar een beter product die dit probleem niet heeft. Steeds meer mensen wilde niet meer met standaard zeep werken omdat het nat werd, jammer het zo’n mooi product om mee te hobbyen.
Ook wij hebben veel zeep weggegooid omdat het nat was en wel leek of het versuikerd was. Zeep onafgedekt laten liggen konden we wel vergeten, de volgende dag was alles nat. Na 18 maanden testen met veranderen van de formule is het ons gelukt.
Vocht is iets dat bij zeep hoort, althans dat word aangenomen. Het heeft te maken met een ingrediënt dat in veel soorten zeep zit dus ook in glycerinezeep. Dit heeft als nadeel dat het vocht uit de omgeving aantrekt, omgevingen met wisselende temperaturen verergeren dit verschijnsel.
Eigenlijk alles wat u aan de zeep toegevoegd maakt dit erger, dus ook kleur en geurstof. Het is dus raadzaam dit met mate te gebruiken. Met onze eigen formule zeep is dit probleem overigens weg (maar wel kleur en geur met mate gebruiken).
Tja wat zou u zeggen als de concurrent een product heeft dat volgens veel mensen beter is en je kan het niet leveren? Juist ja, je zoekt een stok om te slaan. Steeds meer consumenten en bedrijven die professioneel bezig zijn met zeep smelten stappen over op onze zeep. Het leuke is dat deze mensen er allemaal erg wantrouwend en kritisch / achterdochtig waren.
Iedereen riep “zeep dat droog blijft bestaat niet” na zelf testen zijn ze overtuigd. Onze zeep wordt geproduceerd in de EU en voldoet aan alle eisen die aan zeep gesteld worden (cosmeticawetgeving). Naast het hobbyen is het dus ook geschikt om u mee te wassen!
Ja en nee: ja het is te gebruiken en werkt ook. Geurolie voor in huis is verdunt omdat het anders te sterk ruikt in huis. Om een idee te geven 2 druppels van onze geurolie in de stofzuigerzak en uw huis ruikt lekker.
Het is dus veel minder geconcentreerd dan wat wij verkopen, u heeft dus veel meer nodig. Ook verdwijnt de geur sneller, per saldo bent u duurder uit en omdat u meer toevoegt zal uw creatie sneller vocht gaan afstoten dus nat wordt.
Afhankelijk dat u maakt natuurlijk, de meeste ijsblok/bonbon vormpjes zitten tussen de 12 en 16 gram per zeepje. Uit 1 kilo haal je dus een 50 a 60 zeepjes aangezien je altijd wat verlies hebt.
Lucht en zeep, juist bellen blazen. Datzelfde is hier ook het geval, De luchtbellen komen door het roeren tijdens het kleuren en geuren, maar ook het gieten veroorzaakt lucht. Hoe groter de afstand tijdens het gieten hoe meer lucht! Dit is bijna niet te voorkomen maar simpel te verhelpen door na het smelten / gieten alcohol over de zeep te nevelen zodra u die in het vormpje of maatbeker heeft gegoten. De belletjes zullen dan knappen en verdwijnen en de alcohol verdampt. Het is belangrijk om 70% alcohol te gebruiken wat door middel van een verstuiver over de zeep geneveld wordt.